Palaa sivulle

Myyttejä myyjistä ja myynnistä

Osa 1

21. helmikuuta 2024

Myynti on ala, jolla on monia myyttejä. Myyjät ovat ehkä jopa yksi niistä ammateista, joiden ympärillä on ollut eniten myyttejä ja väärinkäsityksiä. Seuraavassa joitain yleisimpiä myyttejä ja legendoja, jotka liittyvät myyjään ammattina ja myyntiin yleensä.

Tuskin on varmaa vastausta siihen miksi myyntiin liittyy niin paljon myyttejä. Kaupankäynti, bisnes ja myynti ovat suurena osana koko siviliisaatiomme perustaa. Olemme tehneet sitä kivikaudelta lähtien ja sen vuoksi on ollut paljon aikaa myyttien syntymiselle.

Jokainen on varmastikin joutunut kosketuksiin myyjän ja myynnin kanssa ja voi siten helposti muodostaa mielipiteensä. Siis perustuen omiin havaintoihinsa mikä on oikein tai väärin.

Seuraavassa löydät joitain yleisimmistä myyteistä ja väärinkäsityksistä sekä kommentin siitä, miten asia todella on.

Asiakas on aina oikeassa

Jos vähän ajattelee, tämä myyjiä koskeva myytti putoaa järjettömyyteensä. Koska jokainen on erilainen niin on mahdotonta, että kaikki yritykset keskittyisivät räätälöimään kaiken asiakkaan toiveiden mukaan. Useimmat asiakkaat eivät myöskään ole tietoisia siitä, mitä ratkaisuja on saatavilla erilaisiin ongelmiin, mikä käy parhaiten ilmi Henry Fordin lainauksesta:

Jos olisin kysynyt ihmisiltä, mitä he halusivat, he olisivat sanoneet, että nopeampia hevosia.
– Henry Ford –

Hyvä myyjä etsii aktiivisesti asiakkaita, joilla on tarpeita ja joihin myyjällä on ratkaisuja. Lisäksi hyvä myyjä haastaa asiakkaat uskaltamaan ajatella uutta ja eri tavalla. Myyjän tulee auttaa asiakasta ymmärtämään omat tarpeensa ja tunnistamaan, miten ne voidaan täyttää. Tietysti myyjällä on oltava vahva asiakaslähtöisyys, mutta se ei ole sama asia, että asiakas on aina oikeassa.

Syntynyt myyjäksi

Yleinen myytti on, että jotkut ihmiset ovat syntyneet myyjiksi. Yleensä siihen osioon sijoitetaan ihmiset, jotka puhuvat paljon. Mikään ei tietenkään voisi olla enempää pielessä. Myynti on opittu taito samalla tavalla kuin kukaan ei synny kirurgiksi, opettajaksi tai rakennustyöläiseksi. Jokainen voi halutessaan ryhtyä myyjäksi ja olla siinä hyvä. Tietysti jotkut ihmiset ovat saaneet taitoja, joista voi olla hyötyä tietyssä ammatissa, mikä voi saada asiat sujumaan hieman paremmin alussa. Se ei kuitenkaan ole sama asia kuin syntyä tiettyyn ammattiin.

On enemmän myyttejä ja väärinkäsityksiä, niistä lisää: lue osa 2

Olet luultavasti törmännyt muihinkin myyntiin ja myyjiin liittyviin myytteihin ja väärinkäsityksiin. Myytin kumoamiseksi riittää usein pohtia vähän ja miettiä vielä kerran, kuulostaako se todella viisaalta. Muina aikoina sinun on tarkistettava asia alan kokeneelta henkilöltä.

Jos heräsi kysymyksiä niin autan mielelläni.

Varaa etäpalaveri TÄSTÄ.

Ja saat viimeiset vinkit myynnin kasvuun valoituksetta.

Ystävällisesti

Veli